Gjærbakst

Berlinerboller er noe av det beste jeg vet, men jeg pleier å kjøpe de i butikken. Men det er faktisk ikke så vansklig å lage selv. Det tar litt tid, men det er verdt det.

Ingredienser (ca 24 stk)  
100 g smør
2 dl melk
50 g tørrgjær
4 egg
4 ss sukker
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
600 g hvetemel
3-4 pk Flott matfett
ca 200 gr sukker
ca 2-3 dl bringebærsyltetøy

Smelt smøret, tilsett melken og varm væsken til 37 grader. Dette går ganske fort, så pass på. Visp inn eggene. Bland alt det tørre i en bakebolle og tilsett væsken. Elt deigen godt i en kjøkkenmaskin. Ca 10-15 minutter.

Gjør klar en gryte og varm forsiktig opp smult. dette tar litt tid så beregn iallefall 40 minutter til dette. Bruk et termometer og sørg for at smulten holder en temperatur på mellom 160-170 °C. Ha et lokk i nærheten i tilfelle det skulle ta fyr og hva du enn gjør IKKE ha vann over smult som har tatt fyr. Legg et lokk på å skyv heller gryten av platen.

Dryss litt mel over deigen, dekk til med plastfolie og hev deigen til ca dobbel størrelse. Kna deigen godt og kjevl ut til den er ca. 2 cm tykk. Pass på å ha litt mel på bordplaten slik at deigen ikke setter seg fast. Trykk ut passe store sirkler med en rund utstikker eller et glass. Etterhev bollene på et stekebrett dekket med bakepapir i 15 minutter. Ta 3-4 stk forsiktig oppi gryten og stek dem gylne, snu dem et par ganger underveis. Det tar ca 3-4 minutter. Når de er ferdig så legg de på en rist med kjøkkenpapir og la de ligge i 30 sekunder før du har de over i et brett fylt med sukker. Rull de godt rundt til de er helt dekket.

Ha bringebærsyltetøy i en sprøytepose med en litt lang og tynn tipp. Bruk baksiden av en liten t-skje og lag et hull i bollen før du fyller. Det gjør det endel lettere og du ungår å søle for mye.

Når du er ferdig lar du smulten bli helt kald og “hvit” igjen og husk å aldri helle dette i vasken da det vil tette igjen rørene. Ha heller smulten i en
gammel melkekartong og kast i søppla.