Hjemmelaget Troika med appelsinsmak passer utrolig godt i påsken.
Ingredienser
300 gr marsipan
200 gr nougat
2 pk appelsingele
5 dl vann
Saften fra en appelsin
350-400 gr mørk sjokolade
40 gr delfiafett
Smelt
nougaten over vannbad og la den avkjøles litt. Legg et bakepapir på
benken og kjevle ut marsipanen til et rektangel. Pass på at det passer
sånn ca til en brownisform (ca 25x35 cm). Da er marsipanen 3-4 milimeter
tykk. Skjær til kantene og plasser bakepapiret oppi formen. Når
nougaten er litt avkjølt kan den helles over marsipanen og smøres ut i
et jevnt lag. Sett formen i kjøleskapet til nougaten har stivnet, ca en
halvtime til en time. Lag så geleen. Husk at vi bruker to pakker gele
men kun vannmengden til en pakke, altså 5 dl. Ha saften fra en appelsin i
for litt ekstra smak. Dette kan sløyfes. La geleen bli kald men ikke
stiv før du heller den på toppen av nougaten. Inn i kjøleskapet i minst
to timer, gjerne natten over.
Smelt sjokoladen og
delfiafettet over vannbad. La dette kjøle seg litt ned. Er den for varm
vil geleen smelte. Løft bakepapiret over på et skjærebrett og skjær av
1-2 cm rundt kanten slik at den blir rett og fin. Skjær så opp i
firkanter.
Bruk en gaffel og legg på en bit. Bruk en
skje og hell over sjokolade til den er helt dekket. La det dryppe av
litt. Jeg pleier å hjelpe til litt med en kniv. Legg de så på et brett
dekket med bakepapir. Ikke legg de på en asjett for da vil de sette seg
fast. Avkjøles i kjøleskap. Disse kan oppbevares i kjøleskap i ukesvis,
men de pleier å bli spist opp ganske fort.
Du kan også
sette bitene på en rist og helle sjokoladen over, men resultatet blir
mye bedre om man tar en og en bit. Det tar litt lengre tid, men det blir
mye penere.
God Påske
Ingredienser
Makroner:
110 gr mandelmel
170 gr melis
100 gr eggehvitte
50 gr sukker
ønsket pastafarge
Suksesskrem:
5 eggeplommer
150 gr sukker
1 dl fløte
100 gr meierismør
Pisk
romtempererte eggehvitter til det starter å skumme og du ser at vispen
(bruk ballongvisp) lager spor i eggehvitten. Hell sukkeret i en tynn
stripe, veldig sakte langs kanten av bollen. Pisk godt til det dannes
stive topper.
Tilsett ønsket farge og miks til fargen
er jevnt fordelt. Her er det viktig å bruke pastafarge da konditorfargen
du får kjøpt i daglivarebutikkene er for flytende og vil ødelegge
konsistensen på røren. Sikt mandelmel og melis og ha dette opp i de
piskede eggehvittene. Bruk en slikkepott og vend blandingen til røren
får en lett, rennende konsistens. Det pleier å ta ca 50-60 vendinger for
å oppnå dette.
Ha røren i en sprøytepose med en liten
rund tipp. Tegn tulipaner på et ark som du legger under bakepapiret, se
bilde under. Sprøyt røren i en bue fra den ene spissen til den andre og
fyll på med en strek fra den midterste spissen og ned. Bruk en
tannpirker å form tre spisser i toppen. Bank brettet 5-6 ganger i bordet
slik at luftboblene forsvinner. La de stå å hvile i ca 1 time til det
har dannet seg et lite skall på toppen av makronene. Stekes midt i ovnen
på 150 °C i ca 12 minutter. Avkjøl makronene helt før du tar de av
bakepapiret.
Krem: Ha eggeplommer, sukker og
fløte i en kjele på middels varme. Rør godt hele tiden til kremen
tykner. Når det starter å koke så rør godt i 30 sekunder til før du tar
platen av varmen. Ta den av platen og avkjøl kremen helt. Sett
meierismøret på benken slik at det blir romtemperert. Ha så smøret i en
miksebolle og pisk det hvitt. Dette kan ta 7-8 minutter. Ha så i den
avkjølte eggekremen og bland dette sammen. Ikke pisk for lenge.
Ha
kremen i en sprøytepose med en liten stjernetipp og sprøyt krem på en
halvdel og klem en annen halv del forsiktig oppå. Stikk et sugerør inn i
midten og legg på et brett. Avkjøl i kjøleskapet. Pynt med små grønne
sløyfer.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar