Små søtsaker

Hjemmelaget Troika med appelsinsmak passer utrolig godt i påsken.

Ingredienser   
300 gr marsipan
200 gr nougat
2 pk appelsingele
5 dl vann
Saften fra en appelsin

350-400 gr mørk sjokolade
40 gr delfiafett

Smelt nougaten over vannbad og la den avkjøles litt. Legg et bakepapir på benken og kjevle ut marsipanen til et rektangel. Pass på at det passer sånn ca til en brownisform (ca 25x35 cm). Da er marsipanen 3-4 milimeter tykk. Skjær til kantene og plasser bakepapiret oppi formen. Når nougaten er litt avkjølt kan den helles over marsipanen og smøres ut i et jevnt lag. Sett formen i kjøleskapet til nougaten har stivnet, ca en halvtime til en time. Lag så geleen. Husk at vi bruker to pakker gele men kun vannmengden til en pakke, altså 5 dl. Ha saften fra en appelsin i for litt ekstra smak. Dette kan sløyfes. La geleen bli kald men ikke stiv før du heller den på toppen av nougaten. Inn i kjøleskapet i minst to timer, gjerne natten over.

Smelt sjokoladen og delfiafettet over vannbad. La dette kjøle seg litt ned. Er den for varm vil geleen smelte. Løft bakepapiret over på et skjærebrett og skjær av 1-2 cm rundt kanten slik at den blir rett og fin. Skjær så opp i firkanter.

Bruk en gaffel og legg på en bit. Bruk en skje og hell over sjokolade til den er helt dekket. La det dryppe av litt. Jeg pleier å hjelpe til litt med en kniv. Legg de så på et brett dekket med bakepapir. Ikke legg de på en asjett for da vil de sette seg fast. Avkjøles i kjøleskap. Disse kan oppbevares i kjøleskap i ukesvis, men de pleier å bli spist opp ganske fort.

Du kan også sette bitene på en rist og helle sjokoladen over, men resultatet blir mye bedre om man tar en og en bit. Det tar litt lengre tid, men det blir mye penere.

God PåskeIngredienser   
Makroner:
110 gr mandelmel
170 gr melis
100 gr eggehvitte
50 gr sukker
ønsket pastafarge

Suksesskrem:
5 eggeplommer
150 gr sukker
1 dl fløte
100 gr meierismør

Pisk romtempererte eggehvitter til det starter å skumme og du ser at vispen (bruk ballongvisp) lager spor i eggehvitten. Hell sukkeret i en tynn stripe, veldig sakte langs kanten av bollen. Pisk godt til det dannes stive topper.

Tilsett ønsket farge og miks til fargen er jevnt fordelt. Her er det viktig å bruke pastafarge da konditorfargen du får kjøpt i daglivarebutikkene er for flytende og vil ødelegge konsistensen på røren. Sikt mandelmel og melis og ha dette opp i de piskede eggehvittene. Bruk en slikkepott og vend blandingen til røren får en lett, rennende konsistens. Det pleier å ta ca 50-60 vendinger for å oppnå dette.

Ha røren i en sprøytepose med en liten rund tipp. Tegn tulipaner på et ark som du legger under bakepapiret, se bilde under. Sprøyt røren i en bue fra den ene spissen til den andre og fyll på med en strek fra den midterste spissen og ned. Bruk en tannpirker å form tre spisser i toppen. Bank brettet 5-6 ganger i bordet slik at luftboblene forsvinner. La de stå å hvile i ca 1 time til det har dannet seg et lite skall på toppen av makronene. Stekes midt i ovnen på 150 °C i ca 12 minutter. Avkjøl makronene helt før du tar de av bakepapiret.


Krem: Ha eggeplommer, sukker og fløte i en kjele på middels varme. Rør godt hele tiden til kremen tykner. Når det starter å koke så rør godt i 30 sekunder til før du tar platen av varmen. Ta den av platen og avkjøl kremen helt. Sett meierismøret på benken slik at det blir romtemperert. Ha så smøret i en miksebolle og pisk det hvitt. Dette kan ta 7-8 minutter. Ha så i den avkjølte eggekremen og bland dette sammen. Ikke pisk for lenge.

Ha kremen i en sprøytepose med en liten stjernetipp og sprøyt krem på en halvdel og klem en annen halv del forsiktig oppå. Stikk et sugerør inn i midten og legg på et brett. Avkjøl i kjøleskapet. Pynt med små grønne sløyfer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar